A
Admin
Yönetici
Yönetici
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 sonuçlarının açıklanmasının ardından, milyonlarca adayın gözü üniversite tercih tarihlerine çevrildi. Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) sonuçlarını öğrenen öğrenciler, puan ve başarı sıralamalarına göre tercih sürecine hazırlanıyor. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy’un yaptığı son açıklama ile 2025 YKS tercih döneminin başlayacağı tarih kesinleşti. Tercih Süreci Ne Zaman Başlıyor? 2025 YKS sonuçlarının açıklanması sonrası adayların öncelikli gündemi, tercih işlemlerinin başlayacağı tarihi öğrenmek oldu. ÖSYM’nin resmi duyurusuna göre 2025 yılı YKS tercihleri 30 Temmuz’da başlayacak ve 11 Ağustos’a kadar devam edecek. Bu süreçte öğrenciler, yayımlanacak tercih kılavuzundaki kurallara uygun olarak tercihlerini tamamlayacak. Tercih dönemi adaylar için yükseköğretim hayatına geçişte en kritik aşamalardan biri olarak öne çıkıyor. Tercihler Nasıl Yapılacak? Tercihler, ÖSYM’nin resmi internet sitesi ais.osym.gov.tr üzerinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla gerçekleştirilecek. Adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak tercih işlemlerini bizzat kendileri tamamlayacak. Önemle vurgulanması gereken nokta ise tercihlerin tüm sorumluluğunun adaylara ait olduğudur. Bu nedenle tercih yaparken dikkatli olmak ve tercih kılavuzundaki şartları eksiksiz takip etmek büyük önem taşıyor. Puan mı, Başarı Sıralaması mı Öncelikli? Tercih döneminde adayların en çok merak ettiği konulardan biri de hangi kritere göre tercih yapılması gerektiği. ÖSYM tarafından yapılan açıklamalarda, puanların yılın zorluk derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği belirtiliyor. Buna karşın başarı sıralarının puanlara göre daha istikrarlı olduğu ve bu nedenle tercihlerin başarı sıralamasına göre yapılmasının daha sağlıklı olduğu ifade ediliyor. Adayların, önceki yılların verilerini göz önünde bulundurarak başarı sıralamalarına öncelik vermeleri tavsiye ediliyor. Tercih Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Üniversite tercihi yaparken adayların sadece puan değil aynı zamanda ilgi alanları, yetenekleri ve kariyer hedeflerini de göz önünde bulundurmaları öneriliyor. Tercih listesi oluşturulurken bölüm ve üniversite araştırması yapılması, uzun vadede memnuniyeti artıracak ve doğru tercihlerin yapılmasını sağlayacak önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıca tercihlerin sıralaması tamamen adayın kendi kararı olup, bu sıralamanın gelecekteki eğitim hayatını doğrudan etkilediği unutulmamalıdır. NTV