A
Admin
Yönetici
Yönetici
2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarının gözü şimdi tercih dönemine çevrildi. ÖSYM tarafından ilan edilen tercih takvimi, milyonlarca öğrencinin hayallerindeki üniversite ve bölüme yerleşme sürecinde kritik bir dönemeç oluşturuyor. 30 Temmuz 2025 tarihinde başlayacak olan tercih dönemi, 11 Ağustos'a kadar devam edecek. Bu süreçte adaylar, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) ve mobil uygulaması üzerinden tercihlerini kolaylıkla gerçekleştirebilecek. Tercih işlemleri adaylar için hem heyecan hem de stres barındıran bir süreç. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı, tercih döneminde öğrenci ve velilere rehberlik etmek amacıyla ülke genelinde kapsamlı bir destek ağı kurdu. Türkiye’nin dört bir yanındaki il ve ilçelerde oluşturulan 19 bin 566 Üniversite Tercih Danışmanlığı Birimi, adayların bilinçli tercih yapabilmeleri için önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor. Bu birimlerde görev alan rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar, öğrencilere kendilerini daha iyi tanımaları, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda hedef belirlemeleri konusunda rehberlik yapıyor. Tercih danışmanlığı birimleri sadece öğrencilerle sınırlı kalmayıp velilere de özel bilgilendirme toplantıları ve bireysel danışmanlık hizmetleri sunuyor. Bu sayede aileler, tercih sürecinin karmaşıklığını daha iyi anlayarak çocuklarının geleceğine destek olabiliyor. Üniversite tercihi, sadece sınav sonuçlarına bağlı teknik bir işlem olmaktan çıkarak, kişisel hedefler ve kariyer planları doğrultusunda dikkatle planlanması gereken bir adım haline geliyor. ÖSYM’nin tercih kılavuzunda belirtilen kurallara göre yapılacak tercihlerde, adayların hem puanlarına hem de tercih önceliklerine göre yerleştirme işlemi gerçekleştiriliyor. Adaylar, tercihlerini ÖSYM’nin resmi platformları üzerinden kimlik numaraları ve şifreleri ile güvenli bir şekilde yapabiliyorlar. Bu sistem, hem şeffaflığı hem de erişilebilirliği artırarak tercihlerde hata riskini minimize ediyor. 2025 YKS tercih dönemi, üniversite adayları için hayallerine giden yolda önemli bir fırsat sunuyor. Rehberlik hizmetlerinin etkin kullanılması, tercihlerin doğru ve bilinçli yapılması, adayların eğitim hayatlarında daha sağlıklı kararlar almalarını sağlıyor. Üniversite tercih sürecinde yaşanabilecek kararsızlık ve belirsizlikler, doğru bilgilendirme ve destek mekanizmaları ile en aza indirgeniyor. Böylece gençler, gelecekteki kariyerlerini şekillendirecek doğru bölümleri seçme şansını elde ediyor. NTV