2025 LGS tercih süreci resmen başladı: İşte bilmeniz gerekenler

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nu yayımlayarak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında tercih sürecini başlattı. Öğrenciler, 14 Temmuz – 24 Temmuz 2025 tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden tercihlerini yapabilecek. Kılavuzda yer alan detaylar, tercih döneminin işleyişi ve yerleştirme esaslarına dair önemli bilgileri gözler önüne seriyor. Tercihler Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak? Öğrenciler lise tercihlerini 10 gün içinde tamamlamak zorunda. Bu süreç 14 Temmuz itibarıyla başlayıp 24 Temmuz’da sona erecek. Tercihler yalnızca e-Okul sistemi üzerinden alınacak. Kılavuzda özellikle özel öğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerin durumu vurgulanıyor; özel okula kayıtlarını tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Ancak kayıtlarını iptal edenler, tercih yapma hakkına tekrar sahip olacak. Yerleştirme Sonuçları ve Boş Kontenjanlar MEB takvimine göre 4 Ağustos 2025 tarihinde LGS yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar meb.gov.tr adresinden ilan edilecek. Adaylar sonuçlarını bu tarihten itibaren öğrenebilecek. Merkezi Yerleştirmede Önemli Detaylar Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda puan üstünlüğü esas alınarak yerleştirme yapılacak. Ancak kılavuzda, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bazı iller için özel bir uygulama dikkat çekiyor. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrencilere ek kontenjanlar tahsis edilecek. Bu uygulama, her 30 kontenjana 1 ek kontenjan şeklinde olacak ve nakil dönemlerinde geçerli olmayacak. Puan eşitliği durumunda ise sırasıyla okul başarı puanı, 8, 7 ve 6. sınıf yıl sonu başarı puanları, devamsızlık durumu, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihi gibi kriterler devreye giriyor. Bu detaylı sıralama ile yerleştirmede adil bir yöntem izleniyor. Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullara yerleşenler için yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak. Bu durum öğrencilerin tercihlerini doğru yapması açısından önemli. Yerel Yerleştirme Kriterleri Yerel yerleştirme işlemleri ise il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen ortaöğretim kayıt alanları çerçevesinde yapılıyor. Öğrencilerin ikamet adresi, okul başarı puanı ve devamsızlık gün sayısı en önemli yerleştirme ölçütleri arasında yer alıyor. Eğer bu kriterlerde eşitlik oluşursa, öğrencilerin 8, 7 ve 6. sınıf yıl sonu başarı puanları değerlendirmeye alınıyor. Aynı kayıt alanı içindeki öğrenciler, tercih ettikleri okullarda komşu kayıt alanındaki ya da diğer kayıt alanlarındaki öğrencilerden öncelikli yerleştiriliyor. Bu uygulama, yerel yerleştirmede ikametgahın önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Ayrıca devamsızlık yapan öğrencilerin sıralamada geri planda kalması da başarı ve disiplinin yerleştirme üzerindeki etkisini gösteriyor. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara yerleşenlerin pansiyonlu okul tercihleri ise geçerli sayılmayacak. Öğrencilerin bu konuda da tercihlerini dikkatle yapması gerekiyor. NTV

Geri