2025 LGS tercih süreci başladı: Ortaöğretim yerleştirmelerinde yeni dönem

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nu yayımlayarak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında tercih sürecinin detaylarını kamuoyuna duyurdu. Buna göre, ortaöğretim kurumları için tercih işlemleri 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz 2025 tarihine kadar devam edecek. Öğrenciler tercihlerini e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirecek. LGS Tercih Sürecinin İşleyişi ve Özel Öğrenciler Özel öğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrenciler için tercih ekranı açılmayacak. Ancak kayıtlarını iptal eden öğrenciler, tercih sürecinde yeniden tercih yapabilecek. Bu düzenleme, öğrencilerin tercihlerinde daha esnek olmalarını sağlıyor. Bakanlık tarafından açıklanan takvim, öğrencilerin tercihlerini zamanında tamamlamaları için kritik önemde. Tercih süresi 10 gün ile sınırlı olduğu için sürecin kaçırılmaması gerekiyor. Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? MEB’in resmi takvimine göre, tercihlerin tamamlanmasının ardından yerleştirme sonuçları 4 Ağustos 2025 Pazartesi günü ilan edilecek. Sonuçlar, meb.gov.tr adresi üzerinden adayların erişimine açılacak. Aynı gün ayrıca boş kontenjanlar da açıklanacak. Böylece öğrenciler, yerleştirme sürecinin sonunda hangi okullara yerleştiklerini ve boş kalan kontenjan durumlarını görebilecek. Merkezi Yerleştirme İşlemlerinde Yeni Düzenlemeler Sınavla öğrenci alan okullara merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak. Ancak, Kahramanmaraş ve çevresinde yaşanan deprem felaketi nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrenciler için ek kontenjan uygulaması getirildi. Her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilerek afet bölgesindeki öğrencilerin yerleşim imkanı artırıldı. Bu ek kontenjan yerleştirmeleri, puan üstünlüğü ve tercih önceliği dikkate alınarak yapılacak. Ancak nakil dönemlerinde bu ek kontenjanlar kullanılmayacak. Merkezi yerleştirmede puan eşitliği durumlarında ise detaylı kriterler devreye giriyor. Öncelikle okul başarı puanı üstünlüğü, ardından 8., 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanları karşılaştırılarak yerleştirme kararı verilecek. Ayrıca 8. sınıfta özürsüz devamsızlık gün sayısının azlığı ve tercihte öncelik de değerlendirmede etkili olacak. En son kriter olarak öğrencinin yaşı dikkate alınacak ve daha küçük yaştaki öğrenciye öncelik sağlanacak. Yerel Yerleştirmede Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Yerel yerleştirmeler ise öğrencilerin ikamet adreslerine göre belirlenecek kayıt alanlarında yapılacak. Yerel yerleştirme sürecinde öğrenciler, bulundukları kayıt alanındaki okullara tercih edebilecek. Aynı okul için farklı kayıt alanlarından tercih eden öğrenciler arasında ise öncelik sırası; ikamet adresine göre o kayıt alanında bulunan, komşu kayıt alanından gelen ve diğer kayıt alanlarından gelen öğrenciler şeklinde olacak. Yerel yerleştirmede okul başarı puanı yüksek olan ve özürsüz devamsızlık gün sayısı az olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek. Öğrencilerin yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleşmeleri durumunda, pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak. Bu sistem, yerel düzeyde adrese dayalı kayıtların düzenli ve adil şekilde yapılmasını sağlamak için tasarlandı. LGS Tercih ve Yerleştirme Süreci: Öğrenciler için Önemli Hatırlatmalar MEB’in açıkladığı bu yeni düzenlemelerle birlikte, 2025 LGS tercih ve yerleştirme süreci öğrenciler için kritik bir dönem haline geldi. Tercihlerin süresi sınırlı olduğundan, öğrenciler ve velilerin bu süreçte e-Okul sistemini yakından takip etmeleri gerekiyor. Tercihlerini doğru ve zamanında yapmak, yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını sabırla beklemek başarıya ulaşmanın anahtarı olacak. Yerleştirme sonuçlarının ardından boş kontenjanlar da açıklanacağı için, nakil dönemlerinde bu kontenjanlar değerlendirilebilecek. Ancak afet bölgesindeki ek kontenjanların nakil işlemlerinde kullanılmayacağını unutmamak gerekiyor. Tüm bu süreçler, hem merkezi hem yerel yerleştirmeler için geçerli olacak. NTV

Geri