2024'te Türkiye’nin en yüksek maaşlı meslekleri: TÜİK’in istihdam raporuna göre hangi alanlar öne çıkıyor?

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri raporunu yayımladı. Rapor, lisans ve ön lisans mezunlarının istihdam oranlarını ve hangi mesleklerin en yüksek maaşları kazandırdığına dair verileri gün yüzüne çıkardı. Bu rapor, iş gücü piyasasında hangi bölümlerin ön plana çıktığını ve kazançlarda hangi sektörlerin zirveye oturduğunu ortaya koyuyor. LİSANS MEZUNLARINDA İSTİHDAMDA DÜŞÜŞ, TIBBİ MESLEKLERDE ZİRVE 2024 verilerine göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı, 2023 yılına kıyasla %0,6’lık bir azalışla %75’e geriledi. Bu oran, özellikle sağlık ve mühendislik gibi alanlardaki istihdamı doğrudan etkileyen bir gösterge oldu. TÜİK'in raporuna göre, en yüksek istihdam oranına sahip bölüm, %96,4 ile Tıp oldu. Tıp bölümünü sırasıyla özel eğitim öğretmenliği (%95,1), elektrik öğretmenliği (%92,4), dil ve konuşma terapisi (%91,9) takip etti. Bu meslekler, Türkiye’de kazanç ve istihdam açısından en yüksek başarıyı elde eden bölümler olarak dikkat çekiyor. SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN LİSANS MEZUNLARINDA YÜKSELİŞİ Lisans düzeyinde, sağlık sektörü en çok kazandıran alan olarak öne çıktı. 2024 yılı itibarıyla sağlık ve refah alanındaki mezunların istihdam oranı %86,7’yi buldu. Bu alandaki artış, sağlık profesyonellerine olan talebin sürekli arttığını ve bu sektörün yükselen bir trend içinde olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra mühendislik (%82,9), bilişim ve iletişim teknolojileri (%78,7) ve eğitim sektörleri (%77,6) de yüksek istihdam oranları ile dikkat çekiyor. ÖN LİSANS MEZUNLARI: POLİS MESLEK EĞİTİMİ EN YÜKSEK İSTİHDAMA SAHİP Ön lisans düzeyinde, en yüksek istihdam oranına sahip bölüm %92,3 ile Polis Meslek Eğitimi oldu. Bu bölümdeki öğrenciler, eğitim aldıktan sonra hızla iş gücü piyasasında yer buluyorlar. Ayrıca, elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağıtımı (%88,2), endüstriyel kalıpçılık (%87,4) gibi bölümler de yüksek istihdam oranları ile öne çıkıyor. İSTİHDAMDA EN YÜKSEK KAZANÇ: POLİS EĞİTİMİ, SAĞLIK VE MÜHENDİSLİK TÜİK verilerine göre, en yüksek kazançları sağlayan bölümler de sağlık, mühendislik ve güvenlik sektörlerinde yoğunlaşıyor. Polis Meslek Eğitimi ve sağlık bölümleri, yüksek maaşların alındığı ve iş gücü piyasasında güçlü bir yer edinen alanlar arasında bulunuyor. Aynı zamanda mühendislik ve bilişim sektörleri de kazanç açısından zirvede. (gercekgundem.com)

Geri