A
Admin
Yönetici
Yönetici
Üniversite tercihlerinin yaklaşmasıyla birlikte Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri’ni yayımladı. Raporda, yükseköğretim mezunlarının iş bulma süreçleri, istihdam oranları ve kazanç seviyelerine dair çarpıcı veriler yer aldı. Özellikle mezunların iş piyasasındaki konumu ve hangi bölümlerin daha avantajlı olduğu yönündeki bilgiler, tercih döneminde adaylar için önemli bir rehber niteliğinde. Lisans Mezunlarının Kazanç Düzeyinde Pilotaj Zirvede TÜİK verilerine göre, lisans mezunları arasında aylık ortalama kazanç açısından pilotaj bölümü en üst sıralarda yer aldı. Bu alanda eğitim alan mezunlar, diğer bölümlere kıyasla daha yüksek gelir elde ediyor. Pilotajın yanı sıra sağlık ve eğitim alanlarında da öne çıkan bölümler bulunuyor. Tıp fakültesi mezunları hem yüksek istihdam oranları hem de hızlı iş bulma avantajları ile dikkat çekiyor. Özel eğitim öğretmenliği gibi alanlar da mezunlarına iş bulma süresinde kolaylık sağlıyor, bu da tercihleri etkileyebilecek önemli bir unsur olarak görülüyor. Ön Lisans Mezunları Arasında Polis Meslek Eğitimi Öne Çıkıyor Ön lisans mezunları arasında ise polis meslek eğitimi mezunlarının istihdam oranları diğer bölümlere kıyasla daha yüksek seviyede. Bu durum, güvenlik alanında kariyer yapmak isteyen adaylar için cazip bir tercih sebebi oluşturuyor. Ön lisans mezunlarının genel istihdam oranlarında ise hafif bir düşüş gözlemleniyor, ancak belirli meslek gruplarındaki başarı dikkat çekiyor. İstihdam Oranlarında Küçük Düşüşler 2023 yılında lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı yüzde 75,6 iken, 2024 yılında bu oran yüzde 75’e geriledi. Ön lisans mezunları için ise 2023’te yüzde 67,7 olan istihdam oranı 2024’te yüzde 66,4’e düştü. Bu hafif düşüşler, iş piyasasındaki genel hareketlilik ve ekonomik koşullarla bağlantılı olarak yorumlanabilir. Uzmanlar, mezunların iş bulma süreçlerinde daha esnek ve yenilikçi olmalarının önemine dikkat çekiyor. Üniversite Tercihleri İçin Kritik Bir Rehber TÜİK’in 2024 Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, hem öğrenciler hem de aileler için üniversite tercih sürecinde yol gösterici nitelikte. Mezunların iş bulma hızları, istihdam oranları ve kazanç seviyeleri gibi veriler, tercihlerin daha bilinçli yapılmasını sağlıyor. Özellikle ekonomik getiri ve iş güvencesi ön planda olan adaylar için rapordaki bilgiler büyük önem taşıyor. Lisans düzeyinde en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip bölümler: Tıp: yüzde 96,4 Özel Eğitim Öğretmenliği: yüzde 95,1 Elektrik Öğretmenliği: yüzde 92,4 Dil ve Konuşma Terapisi: yüzde 91,9 Elektronik Öğretmenliği: yüzde 91,9 Lisans mezunlarının eğitim alanlarına göre en yüksek istihdam oranına sahip ilk beş alan: Sağlık ve Refah: yüzde 86,7 Mühendislik, İmalat ve İnşaat: yüzde 82,9 Bilişim ve İletişim Teknolojileri: yüzde 78,7 Eğitim: yüzde 77,6 Tarım, Ormancılık, Balıkçılık ve Veterinerlik: yüzde 74,6 En yüksek kayıtlı istihdama sahip ön lisans bölümleri: Polis Meslek Eğitimi: yüzde 92,3 Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı: yüzde 88,2 Endüstriyel Kalıpçılık: yüzde 87,4 Metalurji: yüzde 85,2 Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi: yüzde 84,5 İşe en hızlı girilen lisans bölümleri: Dil ve Konuşma Terapisi (2,2 ay) Tıp (4,1 ay) Özel Eğitim Öğretmenliği (4,3 ay) Eczacılık (5,1 ay) Ebelik (7,6 ay) Ön lisans düzeyinde: Polis Meslek Eğitimi (2,9 ay) Optisyenlik (9,4 ay) Aşçılık (10,9 ay) Eczane Hizmetleri (11,8 ay) Kabin Hizmetleri (11,8 ay) Lisans mezunları arasında en yüksek ortalama gelire sahip bölümler: Pilotaj, Matematik Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Tıp, Uçak Mühendisliği Ön lisans düzeyinde en çok kazandıran bölümler: Polis Meslek Eğitimi, Uçak Teknolojisi, Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi, Marka İletişimi, Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı En düşük maaş ortalaması olan bölümler: Resim, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Heykel, Tiyatro, Oyunculuk NTV