2 bin yıllık Herkül kaya kabartması tahrip edildi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Bursa'nın tarihi zenginliklerinden biri olan İznik ilçesindeki 2 bin yıllık Herkül kaya kabartması, kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edildi. Roma dönemine ait bu önemli kültürel miras, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Tarih Kokan Kabartma Hedefte İznik Hisardere köyü yolunun Deliktaş mevkiinde yer alan Herkül kabartması, milattan sonra 3. yüzyıla tarihleniyor. Antik taş ocağında taş ustaları için oyulmuş olan kabartmada, Yunan mitolojisinin güçlü kahramanı Herakles, Roma mitolojisinde ise Herkül olarak bilinen figür yer alıyor. Kabartmada, Herkül'ün sağ elinde gücü simgeleyen asa, sol elinde ise yedi başlı yılan bulunuyor. O dönemlerde bu tür heykel ve kabartmaların kötülüklerden koruyucu güç olarak kabul edildiği biliniyor. Tahribat ve Çevresel Sorunlar Yetkililerden alınan bilgiye göre, kabartmanın sağ elindeki asanın uç kısmı bilinmeyen kişiler tarafından koparıldı. Ayrıca, kabartmanın bulunduğu eski taş ocağı alanı daha önce dökülen zeytin çorağı nedeniyle bataklığa dönüşmüş durumda. Bu çevresel olumsuzluklar, tarihi eserin korunmasını zorlaştırıyor ve tahribat riskini artırıyor. Yerel Halktan Koruma Çağrısı Herkül kabartmasını ziyaret eden İstanbul’dan gelen İpek Özge Gedik, duruma tepki göstererek, bölgedeki tarihi mirasın korunması gerektiğini vurguladı. Gedik, “Buraya arkadaşlarımın tavsiyesi ve araştırmalarım sonucu geldim. Ne yazık ki Herkül heykelinin bazı parçalarının çalındığını ve tahrip edildiğini gördüm. Yetkililerden bu eşsiz eserin korunması için acil önlem almalarını talep ediyorum” dedi. Kültürel Mirasın Geleceği İçin Acil Önlem Gerekiyor İznik ve çevresi, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye'nin önemli miras alanlarından biri. Ancak böyle nadide eserlerin korunması için hem devlet kurumlarının hem de yerel yönetimlerin aktif rol alması gerekiyor. Herkül kabartması gibi tarihi eserlerin ihmal edilmesi, sadece geçmişe değil, gelecek nesillere de büyük kayıplar yaşatabilir. Bölge halkı ve ziyaretçiler, bu tür kültürel değerlerin korunması adına duyarlılığın artmasını bekliyor.

Geri