1 sentlik madeni paralar artık tarih oluyor! ABD'de tarihi Karar: 1 sentlik paralar artık üretilmeyecek

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllardır kullanımda olan 1 sentlik madeni paralar artık tarihe karışıyor. ABD Hazine Bakanlığı, uzun süredir tartışma konusu olan bu düşük değerli madeni paranın üretimini tamamen durdurma kararı aldı. Gerekçe ise net: Üretim maliyeti, paranın değerini aşıyor. Yapılan resmi açıklamaya göre, ABD Darphanesi bu ay itibarıyla son 1 sent siparişini almış durumda. Bundan böyle yeni 1 sent basımı yapılmayacak. Hazine yetkilileri, her bir 1 sentin maliyetinin yaklaşık 3,7 sent olduğunu, bu durumun yıllık yaklaşık 56 milyon dolarlık bir bütçe açığına neden olduğunu belirtiyor. Tasarruf Hamlesi Trump Döneminde Başladı Kararın altyapısı aslında geçtiğimiz Şubat ayında ABD Başkanı Donald Trump tarafından atılan adımla şekillendi. Trump, düşük değerli paraların ekonomik yük oluşturduğunu belirterek Hazine Bakanlığı’na bu konuda çalışma talimatı vermişti. Hazine'nin şimdi açıkladığı bu karar, bu yönde atılan somut adım olarak değerlendiriliyor. Darphane yetkilileri ise kararın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda pratik nedenlere dayandığını savunuyor. Günümüzde dijital ödeme yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte 1 sentin piyasadaki kullanım oranı ciddi biçimde azalmış durumda. Bundan sonra 1 sentlik paralar koleksiyon değeri taşıyacak. ABD Hazine Bakanlığı, mevcutta dolaşımda olan sentlerin yasal ödeme aracı olmaya devam edeceğini ancak yeni üretim yapılmayacağını vurguluyor. (gerçekgündem)

Geri